• actie
  • controle
  • cremekoekjes
  • ijs
  • slager
  • vlees in schapDEF

13 tips voor koelingen en vriezers
24 mei 2017

Met dit warme weer is een juiste temperatuur van de koel- en vriesinstallaties onontbeerlijk. SVVW inspecteur Harry van Etten geeft u 13 tips die een te hoge temperatuur voorkomen én zorgen dat uw koelingen en vriezers langer meegaan! 

Plaatsen motoren

  • Zorg ervoor dat de motoren op een vrije plaats staan zodat de lucht er goed omheen kan en de motoren goed gekoeld kunnen worden.
  • Verdampers en motoren dienen vrij te zijn van bladeren en stof. Met name stof is funest! Als er onvoldoende lucht kan worden aangetrokken, kan de motor geen koude lucht produceren.

Inhoud koelingen

  • Een te volle koeling of vriezer is lastig op de juiste temperatuur te houden. Bewaar alles van de vloer af, afgedekt en op schone rekken. Ook dit is  goed voor de luchtcirculatie en voorkomt uitdroging en kruisbesmetting..
  • Zet grondstoffen die het koudst bewaard moeten worden (ei-, kip-, vis- en vleesproducten) op de koudste plaats in de koelcel of koelkast. Hierbij geldt: ‘meten is weten’.
  • IJsvorming in vriezers is vaak het resultaat van deuren die slecht sluiten. Met deurrubbers die heel, schoon en soepel zijn, kunt u dit voorkomen.

Temperatuur meten

  • Handig is om een potje glycerine of olie standaard in de koeling of vriezer te zetten. U meet deze glycerine of olie op tijdens de wekelijkse controle en u heeft altijd de juiste temperatuur van uw installatie. Temperatuurverschillen doordat  de deur net heeft  opengestaan sluit u zo uit.

Temperatuur in de winkel

  • Toonbanken in de winkel werken optimaal als de luchtroosters vrij zijn van kaartjes, decoratie en plaatjes met producten.
  • Houd bij uw winkelinrichting ook rekening met de hoeveelheid zon die binnenkomt. Een toonbank vol in de zon,  is moeilijker op temperatuur  te houden.
  • Een airco in de winkel geeft koude lucht af, maar als deze boven of voor een koeltoonbank hangt zal de airco koude lucht onttrekken uit de koeltoonbank waardoor deze moeilijker op  temperatuur kan blijven.

Vitrine

  • Houd in saladieres de dekseltjes zoveel mogelijk op de bakjes.
  • Diepe gastronormbakken zijn aan te raden, omdat de temperatuur daarin beter gehaald kan worden.
  • Schep salades en dergelijke vanuit de (originele) plastic bakjes over in de saladiere, dan is de koudegeleiding vanuit het RVS optimaal. De plastic bakjes zorgen namelijk voor een isolatielaag tussen het RVS en het product, waardoor de temperatuur enkele graden hoger blijft.

Onderhoud

  • Laat uw installaties door een koeltechnisch bureau onderhouden. Met name de hoeveelheid gas in het systeem is belangrijk voor de juiste werking.

Wij wensen u een zonnige zomer toe met lage temperaturen in de koel- en vriesinstallaties.