• actie
  • controle
  • cremekoekjes
  • ijs
  • slager
  • vlees in schapDEF

Verkoop vanuit marktkraam of tent; Tips voor een goede hygiëne
29 mei 2017

Verkoopt u producten in een marktkraam, een tent of stand, dan moet u zich houden aan extra hygiëne eisen. Een goede temperatuur en inrichting van uw kraam zorgen ervoor dat uw product veilig is voor consumptie. En met de juiste presentatie voorkomt u dat producten besmet raken. Onze hygiëne inspecteurs geven een aantal punten om op te letten.

Ongekoeld presenteren

Voor ongekoelde presentatie van bederfelijke producten gelden een aantal spelregels. Deze staan omschreven in de hygiënecode waar u / uw sector mee werkt.

  • De maximale duur van ongekoelde verkoop verschilt per product. Voor een roombroodje die direct geconsumeerd wordt, is dit max 2 uur. Een grillworst mag u na afgrillen max 12 uur ongekoeld verkopen. Check in uw hygiënecode wat er voor uw producten geldt.
  • Leg de begin- en eindtijd van de presentatie vast. Zo houdt u zelf overzicht op deze vaak hectische dagen. En is het voor iedereen, ook voor bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), duidelijk dat u de maximale tijdsduur niet overschrijdt.
  • Houd voorraden klein. Beter is om regelmatig aan te vullen.
  • Heeft u een kleine koeling, gebruik deze dan! Zeker bij warm weer heeft gekoeld presenteren van producten de voorkeur.

Kraaminrichting

Voor de inrichting van een kraam buiten gelden de eisen die gesteld worden aan een ‘mobiele bedrijfsruimte’.

  • Zorg dat uw kraam aan de zij- en achterkant is afgeschermd. Voorkom dat door de wind meegenomen vuil of stof uw producten verontreinigt. En voorkom vrije inloop van mensen in de kraam.
  • Zorg dat er mogelijkheid is om handen (en eventueel gereedschap) te wassen. Een jerrycan met kraan met zeep en handdoeken is hiervoor toereikend.
  • Houd de kraam en omgeving schoon door bijvoorbeeld een prullenbak te plaatsen, servetjes op te ruimen en tafels en werkbank te reinigen.

Productinformatie

Zorg dat u een map met productinformatie bij de hand heeft. Zodat u ook buiten vragen van klanten over bijvoorbeeld allergene stoffen of ingrediënten kunt beantwoorden.