• actie
 • controle
 • cremekoekjes
 • ijs
 • slager
 • vlees in schapDEF

Tip van de inspecteur; vaatwasser schoonhouden hoe doe je dat?
21 september 2017

In de nieuwe Hygiënecode van de horeca 2016 is opgenomen dat de vaatwasser schoongemaakt moet worden. Daarbij moet ook gecontroleerd worden of er voldoende was- en naspoelmiddel aanwezig is. Klinkt logisch. Maar hoe zorg je voor een schone vaat en onderhoud je je vaatwasser goed? SVVW inspecteur Nanda van Dijk heeft tips én vertelt waar het nog al eens misgaat.

Tips voor een zichtbaar schone en hygiënische vaat

 1. Spoel de vaat voor, voordat u het in de vaatwasser doet
 2. Controleer regelmatig de temperatuur van het waswater
  - Waswater minimaal 60 graden
  - Naspoelwater minimaal 80 graden
  - Voorwas maximaal 35 graden. Het voorspoelen op lage temperatuur voorkomt dat eiwitten en zetmeel op de vaat gaan vastzitten; dit bevordert een goed eindresultaat
 3. Gebruik het juiste vaatwasmiddel en belangrijk… de juiste dosering. Meer doseren levert niet altijd een sneller en beter schoonmaakresultaat op en is slecht voor het milieu. Uw leverancier of het instructieboekje van de machine kan u informeren over de juiste dosering.
 4. Zorg dat ook de vaatwasser schoon is.
“Juist dit laatste punt wordt vaak vergeten”, aldus Nanda. “Maak de vaatwasser na gebruik in zijn geheel schoon. De buiten- en binnenzijde, maar denk ook aan de randen van de klep en de sproeiarmen!“

Machinaal afwassen

De cirkel van Sinner is in de algemeen professionele schoonmaak een 'tool' om vast te stellen welke verhoudingen nodig zijn om een bepaald oppervlak, object, onderdeel te reinigen. Of je vaat goed schoon wordt, is afhankelijk van vier factoren: tijd, temperatuur, mechanische kracht (met de hand afwassen of door vaatwasser) en vaatwasmiddel.

De 4 factoren zijn standaard gelijkmatig verdeeld en wanneer nodig kan eenvoudig bepaald worden of de verhouding anders dient te zijn. Voorbeeld: als u hele vieze bakblikken goed voorspoelt (mechanische kracht), volstaat een lagere temperatuur en kortere wastijd.